07.09.2022. » 20:33 | ACDC


САОПШТЕЊЕ поводом пресуде Николи Недељковићу из БеоградаУ име доле потписаних организација цивилног друштва, овом приликом изражавамо велику забринутост и протест због пресуде Основног суда у Приштини, изреченe студенту из Београда, Николи Недељковићу, дана 6. септембра 2022, за наводно кривично дело “изазивање етничке мржње и нетрпељивости”. Наиме, као организације које се, између осталог, баве и владавином права, забринути смо због неједнаке примене права према члановима различитих заједница на Косову. Истовремено поштујући независност правосуђа, желимо да истакнемо неколико чињеница у вези са првостепеном пресудом Николи Недељковићу.

saopstene-povodom-presude-nikoli-nedelkovicu-iz-beograda
FOTO: ACDC

У име доле потписаних организација цивилног друштва, овом приликом изражавамо велику забринутост и протест због пресуде Основног суда у Приштини, изреченe студенту из Београда, Николи Недељковићу, дана 6. септембра 2022, за наводно кривично дело “изазивање етничке мржње и нетрпељивости”. Наиме, као организације које се, између осталог, баве и владавином права, забринути смо због неједнаке примене права према члановима различитих заједница на Косову. Истовремено поштујући независност правосуђа, желимо да истакнемо неколико чињеница у вези са првостепеном пресудом Николи Недељковићу.

Прво, врло је забрињавајућа криминализација исказивања политичких ставова, певањем или конклудентим радњама. У том смислу, певање “Косово је Србија” или сликање са заставом на којој је приказано Косову у српским бојама и порука “нема предаје” ни на који начим не може бити кривично дело, већ изражавање политичких ставова, што је универзално људско право гарантовано међународним конвенцијама, као и уставом и законима Косова. У супротном би свако ко нпр. истиче симболе Р. Албаније, пише или пева о уједињењу Косова и Албаније требало да буде кривично гоњен и осуђен. Сведоци смо да је то редовна појава на Косову и да за такве радње нико није одговарао, па чак ни за радње које садрже јасан позив на насиље према невећинским заједницама, пре свега српској.

Друго, забрињавајућа је различита судска пракса односно дискриминација у зависности од етничке припадности или држављанства осумњиченог лица. У том смислу, сведоци смо да је прошле године држављанин Црне Горе за исто дело осуђен на казну затвора од 6 месеци, која је замењена новчаном казном, док је Никола Недељковић осуђен на ефективну казну затвора од осам месеци. Такође, забрињавајуће је да у току сведочења, на захтев браниоца, судија не дозволи да полицајци, чије су изјаве једина доказна средства у предмету, цитирају на српском језику речи које је наводно изговорио Никола Недељковић.

Коначно, чињеница да је суђење Николи Недељковићу одлагано и да је било потребно два и по месеца да се донесе пресуда, иако је оптужница била поднета у року од неколико дана, говори о дискриминацији одређеног дела правосудног система на Косову када се кривични поступак води против припадника српског народа. Са тим у вези, морамо и да изразимо протест због непримерено високе казне против студента, који је први пут био на Косову и који никада није починио неко кривично дело или прекршај, као и да то није узето као олакшавајућа околност.

Кад је реч о непримерено високој казни и када се узму у обзир околности под којима се спорни случај десио, подсећамо и на то да је Хаџи Хоти, кандидат за посланика НИСМА, након што је на Фејсбуку децембра 2019. године објавио да садашњи премијер Косова “Аљбин Курти има две опције, или да напусти Косово или буде убијен” за исто кривично дело осуђен на шест месеци условне казне, иако је његова порука била доступна далеко ширем аудиторијуму.[1]

Поред тога подсећамо да су посланици Скупштине Косова у протеклим годинама упутили бројне поруке које представљају очигледне примере подстрекивања на нетрпељивост према српској заједници.

На пример; „Ако желе Косово етнички без Срба, онда нека се шале“, поручио је Даут Харадинај у једној ТВ емисији 2017. године, у којој је коментарисао могућност изручења његовог брата, Рамуша Харадинаја властима у Србији. И поред позива УН да се спроведе истрага о претњама етничким чишћењем, ова као и бројне друге проблематичне изјаве и поступци јавних личности  до данас нису добили судски епилог.

Овом приликом позивамо релевантне институције на Косову, као и међународне организације и мисије, да учине све што је у њиховој моћи да би се право на Косову примењивало једнако на све. Очекујемо од свих наведених да спроведу непристрасни мониторинг у овом и сличним случајевима, да би се осигурала владавина права на Косову.

Потписници:

  • Центар за заступање демократске културе (ACDC)
  • Центар за мир и толеранцију (CPT)
  • Нова друштвена иницијатива (NSI)
  • Хумани центар Митровица
  • НВО Комуникација за развој друштва (CSD)
  • НВО Актив
  • НВО Грачаница Online
  • НВО Интер
  • НВО FDCM
  • Удружење пословних жена „Авенија”