01.04.2024. » 10:29 | Kosovo Online


Slobodan Stošić za Kosovo OnlineProgramski menadžer NVO Centar za zastupanje demokratske kulture Slobodan Stošić, povodom pisma visokih kosovskih zvaničnika glavnom izvestiocu za prijem Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani u kome se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje ZSO, kaže da su Srbi sa Kosova izgubili poverenje i ne veruju da je potpis premijera Kosova Aljbina Kurtija garancija da će nešto biti rešeno.

slobodan-stosic-za-kosovo-online-3
FOTO: Kosovo Online

Preuzeto sa: https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/stosic-narod-ne-misli-da-ce-potpisi-zvanicnika-kosova-nesto-da-rese-28-3-2024

Programski menadžer NVO Centar za zastupanje demokratske kulture Slobodan Stošić, povodom pisma visokih kosovskih zvaničnika glavnom izvestiocu za prijem Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani u kome se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje ZSO, kaže da su Srbi sa Kosova izgubili poverenje i ne veruju da je potpis premijera Kosova Aljbina Kurtija garancija da će nešto biti rešeno.

„Potpis jednog zvaničnika bi trebalo u teoriji da vredi dosta, ali imajući u vidu iskustvo koje svi znamo, šta se desilo sa ZSO i ostalim obavezama koje su preuzete iz Briselskog sporazuma, ne znam koliko narod koji živi ovde može da ima poverenja u takvu neku izjavu. Njegov potpis, pogotovo pripadnici nevećinskih zajednica, naročito Srbi, ne uzimaju za ozbiljno i ne misle da će tim potpisom nešto da bude rešeno“, kaže on.

Pismo bi trebalo da bude garant, navodi Stošić, ali ako je predsednica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila da je to samo formalnost, onda će verovatno vladajuća koalicija to pismo tako i tretirati.

„Nećemo doživeti nikakve garancije i nikakve posledice nakon tog pisma“, poručuje on.

Naš sagovornik navodi da bi ulazak Kosova u SE trebalo da bude uslovljen formiranjem ZSO.

„Samo njeno formiranje, iako se nadam tome, ne očekujem u nekom skorijem roku. Možda bude ove godine predat statut ZSO Ustavnom sudu na procenu ustavnosti. To je nešto što očekujem, a samo formiranje će biti dugotrajan i bolan proces za obe strane“, smatra Stošić.