29.02.2024. » 13:27 | ACDC


Osnaživanje zajednica: Pokretanje nove platforme



28. februara održana je konferencija u Prištini povodom pokretanja nove platforme za zajednice na Kosovu, razvijene od strane NVO ACDC u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i podržane od strane Britanske ambasade i Ambasade Švajcarske, a za potrebe Kancelarije za zajednice.

osnazivanje-zajednica-pokretanje-nove-platforme
FOTO: ACDC

28. februara održana je konferencija u Prištini povodom pokretanja nove platforme za zajednice na Kosovu, razvijene od strane NVO ACDC u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i podržane od strane Britanske ambasade i Ambasade Švajcarske, a za potrebe Kancelarije za zajednice. Konferencija je predstavila različite resurse dostupne na platformi, ističući njen prijateljski interfejs i jednostavnu dostupnost, kao i brojne beneficije koje nudi kako zajednicama tako i organizacijama koje rade na njihovom unapređenju.

Tokom konferencije, panelisti Aleksandar Rapajić iz NVO ACDC i Manuela Petrović iz IOM-a istakli su da će platforma poboljšati transparentnost rada Kancelarije za zajednice i fondova koje oni obezbeđuju, što će rezultirati boljim uslugama za građane i donatore. Takođe je istaknuto da će platforma biti korisna ne samo za građane već i za donatore, omogućavajući im da vide sve organizacije koje su aktivne i rade sa određenom zajednicom.

Aleksandar Rapajić je predstavio platformu i istakao njene ključne karakteristike, uključujući registraciju NVO-a ili pojedinaca koji se bave specifičnim problemima zajednice, omogućavajući im da odaberu prioritetnu zajednicu i fokusiraju se na rešavanje specifičnih problema; informacije o svakoj zajednici na Kosovu; mehanizam za prijavljivanje povreda prava zajednica; vesti o Kancelariji za zajednice, bilteni, izveštaji, kao i javni pozivi; dostupnost na šest jezika kako bi se adresirala svaka zajednica i druge važne informacije.

Takođe je istaknuto da je platforma rezultat konsultacija sa predstavnicima zajednica na Kosovu i institucijama na centralnom nivou, i naglaseno da platforma ima za cilj da adresira potrebe svih zajednica na Kosovu i da se bavi pitanjima vezanim za pravdu, ljudska prava, ekonomsku ravnopravnost i demokratiju.

Očekuje se da će platforma biti od velike koristi u jačanju zajednica i poboljšanju njihovog položaja u društvu.