09.02.2024. » 11:32 | ACDC


Okrugli sto o problemima ljudskih prava u regionu Uroševca



U okviru projekta "Unapređenje ljudskih prava kroz podizanje javne svesti", koji sprovodi NVO ACDC, uz podršku UNMIK-a, organizovan je okrugli sto u Uroševcu.

okrugli-sto-o-problemima-ljudskih-prava-u-regionu-urosevca
FOTO: ACDC

U okviru projekta "Unapređenje ljudskih prava kroz podizanje javne svesti", koji sprovodi NVO ACDC, uz podršku UNMIK-a, organizovan je okrugli sto u Uroševcu.

Glavni cilj ovog sastanka bio je razgovor sa Ombudsmanom, gospodinom Naimom Ćeljajem, o stanju ljudskih prava na lokalnom nivou, problemima s kojima se građani suočavaju i potrebama koje treba adresirati, kao i poštovanje prava nevećinskih zajednica, i jačanje saradnje između Institucije Ombudsmana i organizacija civilnog društva u nastojanju da se zaštite i unaprede slobode i ljudska prava.

Učesnici su bili organizacije civilnog društva, lokalni opštinski zvaničnici i predstavnici nevladinih organizacija koje predstavljaju srpsku, romsku, aškalijsku i egipatsku zajednicu u regionu Uroševca.

Od učesnika ovog sastanka, kao zabrinutost koju treba rešiti, izneti su izazovi u odugovlačenju sudskih procesa, posebno spornih, zatim poštovanje prava na korišćenje maternjeg jezika u sudskim postupcima za nevećinske zajednice. Kao problemi sa kojima se suočavaju nevećinske zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, pojavili su se i problemi sa legalizacijom imovine u procesu izgradnje kuća – građana u potrebi – od institucija.

Druga pitanja koja su pokrenuta su problemi sa tretmanom zahteva u lekarskim komisijama za osobe sa invaliditetom, kao i odbijanje zahteva u ponovnom vrednovanju, nastavljajući zatim sa problemima nostrifikacije diploma Kosovo – Srbija, zabrinutost situacija sa decom koja traže milostinju na putevima kao i problem bezbednosti građana koje ugrožavaju psi utalicame.

Ovom prilikom, Ombudsman, g.Qelaj je upoznao prisutne sa do sada obrađenim pitanjima, situacijama koje brinu građana i uverio prisutne da će pitanja koja su pokrenuta za ovim stolom, a koja do sada nisu razmatrana, biti rešena, i adresirana u skladu sa mandatom i ovlašćenjima Institucije Ombudsmana.