22.10.2022. » 15:04 | ACDC


Održana javna konferencija o korupciji



17. oktobra, u prostorijama Međunarodnog poslovnog koledža u Severnoj Mitrovici, NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) organizovala je javnu konferenciju o korupciji.

odrzana-javna-konferencija-o-korupciji
FOTO: ACDC

17. oktobra, u prostorijama Međunarodnog poslovnog koledža u Severnoj Mitrovici, NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) organizovala je javnu konferenciju o korupciji. Učesnici panela bili su Il Buleškaj, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Adrijana Hodžić, zamenica predsednika opštine Severna Mitrovica i Nataša Nastić, direktorka Odeljenja za budžet i finansije opštine Leposavić. Cilj konferencije bio je podizanje svesti o važnosti borbe protiv korupcije.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Il Buleshkaj govorio je o mandatu ASK-a u sprovođenju zakona i dodao da je transparentnost ključni faktor u sprečavanju korupcije. Kada su institucije otvorene za rad, korupcije ima manje, smatra Il Buleškaj. Pored toga, direktor je istakao da su predstavnici Agencije pokrenuli sastanke sa svim institucijama sa kojima je neophodna saradnja.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, potvrdila je da je lokalna samouprava koju predstavlja spremna za saradnju sa svim naldležnim institucijama. „Smatram da smo mi kao društvo u obavezi da damo svoj doprinos i da, gde god vidimo i najmanji dokaz da korupcija postoji, mora se prijaviti”, rekla je Hodžić.

Direktorica Odeljenja za budžet i finansije opštine Leposavić, predstavila je probleme sa kojom se suočavala lokalna samouprava u Leposaviću, spomenuvši slučaj izgradnje bazena na koji je potrošeno preko million evra, koji ni dan danas nije realizovan i za koji niko nije odgovarao.

Svi panelisti su obrabrili i pozvali gradjane da prijave svaki oblik korupcije i ukazali na neophodnost uključivanja što većeg broja građana u procesu donošenja odluka.

Tokom konferencije koja je bila završni dogadjaj projekta Jačanje institucionalnog odgovora na korupciju na severu Kosova, izvršni direktor NVO ACDC, Dusan Radakovic predstavio je projektne aktivnosti i izjavio da korupcija nema naciju, uz napomenu da bar jedan prijavljeni slučaj doprinosi njenom suzbzbijanju.

Ovaj grant je podržan od strane „Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo“, koji finansira Ministrastvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA).