22.03.2024. » 11:22 | ACDC


Inkluzivna platforma za osnaživanje nevećinskih zajednica na Kosovu



Onlajn platforma, razvijena u saradnji sa Kancelarijom za zajednice, predstavlja sveobuhvatan resurs za nevećinske zajednice na Kosovu.

inkluzivna-platforma-za-osnazivanje-nevecinskih-zajednica-na-kosovu
FOTO: ACDC

Onlajn platforma, razvijena u saradnji sa Kancelarijom za zajednice, predstavlja sveobuhvatan resurs za nevećinske zajednice na Kosovu. Dostupan je na šest jezika, uključujući albanski, srpski, romski, bosanski, goranski i turski, i ima za cilj da mobiliše i organizuje građane kroz strateško planiranje za rešavanje pitanja zajednice, koristeći onlajn platforme, proteste, kreativne akcije, izveštavanje i zakonsko predlaganje relevantna rešenja odgovornim službenicima.

http://zck-kpz-platform.rks-gov.net

Ova platforma služi kao vitalno sredstvo za osnaživanje manjinskih zajednica na Kosovu pružajući im vredne informacije i resurse. Podstiče saradnju i angažovanje među građanima i ima za cilj da donese pozitivne promene u ovim zajednicama.

Glavni cilj platforme je da ispuni zahteve svih zajednica na Kosovu i da se pozabavi pitanjima koja se tiču pravde, ljudskih prava, ekonomskog pariteta i demokratije. Nastoji da ujedini ljude na osnovu zajedničkih principa nepristrasnosti, jedinstva i pravičnosti, bez obzira na poreklo njihove zajednice.

 

Platformu je razvio ACDC u okviru programa Međunarodne organizacije za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Britanske ambasade na Kosovu i Švajcarske ambasade na Kosovu.

Ključne karakteristike platforme uključuju:

  • Platforma sadrži detaljne informacije o svakoj zajednici, uključujući jezik, zastavu, simbole, važne datume i procene stanovništva.
  • NVO i pojedinci mogu da se registruju na platformi kako bi se bavili specifičnim pitanjima zajednice. Ovo im omogućava da izaberu prioritetnu zajednicu, fokusiraju se na rešavanje konkretnih problema i transparentno primaju finansijska sredstva, efikasno rešavajući probleme.
  • Poseban odeljak dozvoljava prijavljivanje kršenja prava nevećinskih zajednica. Korisnici mogu popunjavati formulare sa detaljima o prekršajima, a nadležne institucije će odgovarati na prijave i rešavati navedeni problem ili prekršaj.