19.04.2023. » 17:04 | Kosovo Online


Dušan Radaković za Kosovo Online o izborima na severu Kosova



Vanredni izbori za gradonačelnike u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu zakazani su za 23. april. Srpska lista, koja je na prethodnim izborima dobila najveću podršku Srba, odlučila je da na njima ne učestvuje. Sagovornici Kosovo onlajna slažu se da izbori bez učešća Srba na severu nisu legitimni i demokratski, kao i da posledice izbora u ovakvim okolnostima mogu biti opasne.

dusan-radakovic-za-kosovo-online-o-izborima-na-severu-kosova
FOTO: Kosovo Online

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković smatra da su izbori organizovani na silu.

"Mislim da se ovi izbori organizuju na silu da bi se pokazala demokratičnost, ali o kakvom legitimitetu govorimo ako neće biti 90 procenata većinskog stanovništva da glasa, i na kojima će izlaznost biti četiri, tri ili dva procenata. Kakav će to gradonačelnik sutra biti koji neće smeti da izađe u grad, koga će morati da čuvaju jedinice specijalne policije? O kakvom izbornom procesu govorimo kada će se sprovesti u kontejnerima negde na putu Mitrovica-Jarinje i koje će obezbeđivati specijalna policija? Do sada je bilo da je svako glasačko mesto imalo od 750 do najviše 900 glasača sada su stavili da to bude 2.500 glasača", rekao je Radaković. 

Prema njegovom mišljenju, izbori su potpuno nerelevantni i netransparentni. Kako je dodao, dogovor u Briselu bi doveo do ponavljanja izbornog procesa.

"Izbori su kruna jednog društva, a sada govorimo o nedemokratičnosti i glasanju gde vas čuvaju specijalne jedinice. Nadam se samo da neće biti incidenata i konflikta, ali svakako očekujem da uz neki konkretan dogovor iz Brisela možemo da očekujemo ponovljene izbore i normalnu izlaznost jer na ovaj način imamo sve samo nemamo izbore. Mi smo kao neko ko prati izbore na severu od 2013. godine apelovali da nema demokratskih pravila i načela da se izbori organizuju i zbog bezbednosti i zbog načina organizacije. Međunarodna zajednica igra igru, sa jedne strane ambasadori Kvinte su rekli da bi trebalo organizovati izbore, a sa druge strane sad traže odlaganje", istakao je Radaković.

Radaković ne očekuje da će biti incidenata, jer kako navodi, ni jedan procenat Srba neće učestvovati na izborima.

"Nadam se da incidenata neće biti jer srpska zajednica neće izaći na izbore osim možda u Leposaviću gde će glasati pristalice Aleksandra Jablanovića i nekolicina ljudi u Zvečanu, ostalo će biti u albanskim mestima. Tako su i raposređeni birački centri da budu blizu Albanaca kako bi oni mogli da glasaju. Ne očekujem u ostalim mestima ni jedan procenat srpske zajednice da izađe na izbore", zaključio je Radaković.

Preuzeto sa:

Kosovo Online