19.02.2024. » 13:08 | ACDC


Dušan Radaković za Kosovo OnlineIzvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković kaže za Kosovo onlajn da su Srbi na Kosovu danas u mnogo podređenijoj situaciji u odnosu na 17. februar 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i navodi da se svakog dana krše ljudska prava, da nema Zajednice srpskih opština ni pregovora.

dusan-radakovic-za-kosovo-online-4
FOTO: ACDC

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/radakovic-bez-konkretnog-dijaloga-u-briselu-srba-ce-na-kosovu-biti-sve-manje-17-2

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković kaže za Kosovo onlajn da su Srbi na Kosovu danas u mnogo podređenijoj situaciji u odnosu na 17. februar 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i navodi da se svakog dana krše ljudska prava, da nema Zajednice srpskih opština ni pregovora.

On navodi da je pre 16 godina postojala veća mogućnost podrške srpskoj zajednici kroz međunarodnu zajednicu oko bilo kog problema, dok je danas situacija takva da pomaka nema i kada cela međunarodna zajednica vrši pritisak po određenom pitanju.

"Plašim se da će ako nema konkretnog i svrsishodnog dijaloga u Briselu Srba biti sve manje a to odgovara premijeru, toj politici, Samoopredeljenja. Što manje Srba na Kosovu to je manji problem. Plašim se da ne dočekamo 17. i 18. godinu u još lošijoj situaciji po pitanju ljudskih prava i međuetničkih odnosa", kaže Radaković.

Prema njegovoj oceni, to što su Srbi bili u kosovskim institucijama nije bilo pogrešno jer su se na taj način, kaže, neke stvari branile institucionalno i kroz politiku, i ukazuje da je izlazak Srba iz instutucija vladajuća struktura na Kosovu iskoristila za još veću represiju i za donošenje oduka samovoljom dvoje, troje ljudi. 

Zato je, kaže, važno da se što pre vrate u institicije, u opštine, policiju, sudove i da treba da se nastavi interni dijalog.

"Međunarodna zajednica gleda svoje interese, sve je više žarišta u svetu i sve manje ima želje da se izvrši pritisak prema vladi i u Srbiji i na Kosovu. Srbi i Albanci moraju sami da rešavaju probleme kroz dijalog. Važno je da se na svakom koraku ukazuje na kršenje prava svih zajednica i nadam se nekoj pomoći međunarodne zajednice", kaže Radaković.